Suosikkeja ja tulevia designklassikoita 1


Hyvää tätä vuotta! Suomi 100- teemalla mennnään vielä hetki ja nyt keskiössä suomalainen design ja klassikot. Vuosien varrelta on jäänyt kasa kiistattomia klassikoita, kuten esimerkiksi Aalto- maljakko ja Ilmari Tapiovaaran Domus- tuoli ja monelta ehkä löytyy perittyä Lundiaa ja Artekia, jonka arvon ja kauneuden on monien vuosien yhteiselon jälkeen tajunnut. Ihmisillä on tietämättäänkin paljon design- klassikoita käytössä, kuten vaikkapa Fiskarsin oranssit sakset tai monenlaiset lasi-astiat ja -esineet. Melko varmasti Iittalaa, Arabiaa, Aarikkaa ja Marimekkoa löytyy useimman suomalaisen kotoa. Muun muassa nämä merkit ovat jääneet osaksi suomalaisten arkea ja joutuvat toki uusien kilpailijoiden ja haasteiden edessä jatkuvasti uudistumaan, mutta ovat silti lunastaneet paikkansa suomalaisten mielissä ja arjessa.

Mikä tekee klassikon? Mielestäni klassikko syntyy, kun suunnittelu osuu nappiin; siinä on jotain uutta ja persoonallista, innovatiivisuutta ja ajattomuutta. Tärkeää on tietenkin käytettävyys ja laadukkuus sekä se, että brändäyksessä ja markkinoinnissa onnistutaan.

Nämä vanhat klassikot ansaitsisivat ihan oman postauksensa, mutta niiden sijaan ajattelin esitellä teille joitakin suunnittelijoita ja brändejä, jotka ovat tämän hetken suosikkejani ja tulevaisuuden klassikoitakin, kenties.


Saana ja Olli on turkulainen suunnittelijapariskunta, jotka ovat saman nimisen brändin takana. Saana ja Olli tekee 100% eurooppalaisesta hampusta valmistettuja tuotteita, niin kotiin kuin asusteiksikin ja tuotteet tehdään Suomessa. Heidän tuotteensa ovat tyylikkäitä, mutta mukavan kotoisia ja helposti käyttöön otettavia ja ne sopivat monen tyyliseen kotiin. Minä pidän tuotteissa selkeydestä ja ajattomuudesta sekä läpinäkyvästä tuotantoprosessista. Heidän työssään näkyy ihmisen käden jälki, sillä he ovat piirtäneet kaikki kuosinsa käsin.


(kuvat: Suvi Kesäläinen, saanajaolli.com)

Hakola on jurvalainen huonekaluja ja sisustustuotteita valmistava perheyritys. Heille on tärkeää asiakaslähtöisyys ja läpinäkyvä tuotantorakenne. Yli 50 vuotta Pohjanmaalla toimineen yrityksen huonekalut valmistetaan Suomessa ja käsityönä. Hakola on ollut paljon esillä viime vuosina ja se kertoo jotain heidän raikkaista ja ajattomista tuotteistaan.(kuvat: hakolahuonekalu.fi)

Himmee- merkin takana on Timo Niskanen, muotoilija ja puukäsityön opettaja. Intohimo veti hänet valaisimien pariin ja nyt Himmeeltä löytyy laaja valaisinmallisto sekä erilaisia kynttilänjalkoja. "Himmee on ajatukseni hyvästä muotoilusta ilman kompromisseja, suoraan sinulle." Meiltä löytyy tämän merkin Toad- pöytävalaisin ja olemme kyllä olleet tosi tyytyväsiä kaikin puolin sen kauniiseen muotoiluun ja pehmeään valoon. (kuvat: himmee.com)

Arela on vuonna 2006 Maija Arelan toimesta syntynyt vaatemerkki ja perheyritys, joka tunnistetaan minimalistisen käytännöllisestä eleganssista ja laadukkaista luonnonmateriaaleista, pääosassa kashmir- neuleet. Arela For Good- kestävyyskonseptiin kuuluu mm. neuleiden hoitopalvelu sekä 2nd hand- neuleet.

(kuva: arela.com)

Vai-ko on kotimainen lifestyle-outdoor merkki, joka valmistaa eettisiä ja laadukkaita luomumerinovillapipoja sekä lapasia ja kaulahuiveja. Itselläni on yksi Vai-kon pipo ja täytyy todeta, että en ole sen saamisen jälkeen juuri muuta pipoa käyttänyt. Niin pehmeä, lämmin ja napakka se on! Hienoa tässä brändissä on myös se, että 2% myynnistä lahjoitetaan eteenpäin ympäristö- ja sosiaalisektorilla toimiville järjestöille.

(kuva: vai-ko.com)

Samuji on suunnittelutalo ja luova studio, jonka ensimmäinen mallisto ilmestyi vuonna 2011. Samujin perustaja ja luova johtaja on suomalainen vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski. Samujin vaatteet ovat klassisen moderneja, muotoilu ajatonta ja materiaalit ylellisiä. Lisäksi Samujin valikoimiin kuuluu asusteita, kuten kenkiä sekä Samuji Koti- mallistosta löytää kauniita kodin pienesineitä.

(kuva: samuji.com)

Siinä muutama tutustumisen arvoinen brändi- ja näitähän riittää, joten nämä lemppareiden esittelyt eivät taida jäädä tähän. Ihanaa huomata, että Suomessa tehdään hienoa designia ja laadukkaita tuotteita! Myös eettisyys ja läpinäkyvä tuotantoprosessi on asia, jota yhä useampi osaa vaatia ja arvostaa. Ja mikäs sen parempaa.

Henna

Kommentit