Matkakohteena Tansania ja Sansibar


Aika palata hetkeksi Tansaniaan! Ei oikeasti (harmi kyllä!), vaan ihan näin kuvien kautta. Luvassa hiukan vinkkejä ja fiiliksiä Tansaniasta haaveilevalle!Vietimme siis vuodenvaihteessa kaksi viikkoa Afrikan auringon alla. Meidän reissumme vei ensin viikoksi manner- Tansaniaan. Aloitimme matkamme Kilimanjaron alueelta, jossa tutustuimme pieniin kyliin, paikalliseen lastenkotiin sekä ympäröivään luontoon vesiputouksineen. Sieltä lähdimme autolla Ngorongoron ja Serengetin suojelualueiden läpi Mwanzaan, missä vietimme eriskummallisen lämpimän joulun. Mwanzasta otimme lyhyen lennon Sansibarille, jossa vierähti toinen kiireetön ja enemmän rantaelämään painoittuva viikko valkoisilla rannoilla, Intian Valtameren ympäröimänä. Tai oikeastaan suurelta osin nimenomaan siellä meressä. Ylipäätään tuo meidän reissumme yhdistelmä aktiivista matkustamista ja leppoisaa oleilua oli mielestäni aika hyvä kombo!


Tarinoiden ja aiemman Namibian matkan perusteella Afrikka on minulle paahtavaa aurinkoa, hehkuvia värejä, musiikkia, punaista hiekkaa, satueläimiltä tuntuvia eläimiä, ikuisuuksiin jatkuvia ajoteitä, henkeäsalpaavan kirkas tähtitaivas sekä iloisia ja vieraanvaraisia ihmisiä. Kaikkea tätä oli myös Tansania. Vaikka kuiva ja karu Namibia ja trooppinen ja vehreä Tansania ovat keskenään melko erilaisia, niin kaikki tämä kuitenkin yhdistää.Tansania on monimuotoinen maa, josta löytyy hienoja hiekkarantoja, villiä luontoa, uskomattomia eläimiä, muun muassa kuuluisa the big five, ja jopa Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro. Tansania siis mahdollistaa monenlaisen matkailun! Matkakohteena Tansania ei mielestäni ole niin haastava, kuin ehkä tuntuisi. Maassa on melko paljon turismia ja Suomestakin löytyy hyvin lentoja ja matkanjärjestäjiä. Myös aikaero on lempeä- talvisin aikaeroa on yksi tunti ja kesäisin olemme samassa ajassa.Oman kokemuksen perusteella suosittelen upeiden rantojen ja afrikkalaisen elämänmenon aistimisen lisäksi ehdottomasti safaria jossakin Tansanian monista erityyppisistä luonnonsuojelualueista! Meidän safarimme oli opastettu ja siihen kuului yksi yö teltassa Serengetin alueella. Safariyrityksiä ja matkapaketteja löytyy moneen lähtöön ja monenlaiselle budjetille ja kansallispuistoissa voi majoittua aina huipputasoisista hotelleista ja niin sanotuista luksusteltoista ihan tavallisiin telttoihin. Serengeti ja Ngorongoro ovat maan tunnetuimmat luonnonpuistot. Safarille kannattaa ottaa mukaan ainakin hyvä kamera varustettuna hyvällä teleobjektiivilla, huivi, jolla voi tarvittaessa suojata pään tai suun, sillä ikkunat auki ajettaessa pölyä oli joka paikassa sekä eväitä ja pitkää pinnaa, sillä eläimet eivät käskien esiinny. Meillä oli yhdet kiikarit per auto ja näitä olisi välillä kaivannut useammat.
Sansibar on upea saari Intian Valtameressä, joka on ollut aikoinaan maailman maustekaupan keskus. Sansibarilla pääsee nauttimaan upeista rannoista sekä kaikenlaisista vesiaktiviteeteista. Saarella on paljon turismia, mutta sieltä on mahdollista löytää myös hiljaisuutta ja rauhallisia keitaita.Lisäksi suosittelen vierailua Sansibarin pääkaupunkiin Zanzibar Towniin ja kannattaa erityisesti tutustua kaupungin vanhaan osaan, Stone Towniin, joka kuuluu Unescon perintölistalle. Se on täynnä viehättäviä kujia ja basaareja, joissa näkyy vaikutteita menneiltä vuosisadoilta. Valitettavasti Sansibar on historian saatossa toiminut myös orjakaupan keskuksena ja kaikessa järkyttävyydessään vierailu vanhalla orjatorilla, joka toimii nyt museona ja muistomerkkinä, on käymisen arvoinen kokemus.
Kaikenlaista Tansaniaan ja matkustamiseen liittyvää tietoa voit lukea muun muassa täältä. Tässä kuitenkin mielenkiintoista tietoa sekä jotain millä pääset alkuun matkan suunnittelussa! (Perustuu vuoden 2017 tietoihin.)

TANSANIA- INFOPAKETTI

Passin tulee olla voimassa matkan ajan sekä kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Maahan saapuessa täytetään maahantulokortti. Täytetyn maahantulokortin ja passin kanssa mennään VISA- tiskille, jossa myönnetään viisumi. Viisumista tulee maksaa käteisellä 50USD.

Valuuttana maassa toimii Tansanian shillinki. Shillinkejä ei saa tuoda tai viedä maasta, joten niitä ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa. Tansaniassa käytetään yleisesti myös Amerikan dollaria ja yleisimmät luottokortit käyvät isoimmissa hotelleissa ja ravintoloissa sekä joissakin kaupoissa.

Viralliset kielet Tansaniassa ovat swahili ja englanti.

Pääkaupunki on Dodoma, mutta Dar es Salaam on kaupungeista suurin ja talouselämän keskus.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset tulisi olla kunnossa ja tämän lisäksi voi hankkia rokotuksia riskiarvion perusteella. Maassa on malariariski, joten Suomesta saa halutessaan malarianestolääkkeitä matkaa varten. Hyttystenpistoilta kannattaa pimeällä suojautua (vaaleilla) vaatteilla ja nukkua yöt hyttysverkon alla. Lisäksi maassa esiintyy keltakuumetta ja rokotus suositellaan hankittavaksi. Lisäksi keltakuumekorttia saatetaan vaatia maahan tullessa ja varsinkin Afrikan sisäisesti matkustettaessa, esimerkiksi Sansibarille mennessä, joten se kannattaa ehdottomasti olla.

Sää on trooppinen vuoden ympäri. Maahan voi matkustaa ympäri vuoden, sateisin aika huhti-toukokuussa.

Yleisesti ottaen Tansania on varsin turvallinen maa. Kannattaa kuitenkin noudattaa tervettä järkeä; pitää tavaroistaan huolta ja välttää yksin liikkumista varsinkin pimeällä. Taksin tilaamista esimerkiksi hotellin tai matkatoimiston kautta suositellaan, sillä epämääräisiä takseja on liikkeellä. Tansaniassa on vasemmanpuoleinen liikenne ja liikenne on usein hasardia. Liikenne onkin Tansanian suurimpia vaaratekijöitä.

Vinkkinä; Sansibarin ja Dar es Salaamin väliä pääsee kulkemaan kätevästi myös lautalla, joka vie vain reilun tunnin verran.Majoitusta maasta löytyy monenlaista ja monenlaiselle budjetille. Luksusluokan resortteja ja hienoja hotelleja sekä vaatimattomampia hotelleja. Hotellien tähtiluokitus ei aina vastaa länsimaista käsitystä.

Niin kuin jo aiemmin kirjoittelin täällä, ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ulkomaalaisista, varsinkin pienemmissä paikoissa. Huomiolta ja tuijotukselta ei siis voi välttyä. Suurimmaksi osaksi se on kuitenkin positiivista kiinnostusta ja juttuseura otetaan ilolla vastaan. Ihmiset ovat usein myös mielellään kuvattavana, mutta lupa kannattaa silti aina kysyä.

Hygieniataso vaihtelee. Ei kannata ihmetellä jos ilmastointi ei aina toimi tai vessapaperia ole (oman vessapaperirullan mukana kantaminen ei ole huono idea). Muutenkin hommat toimivat usein hakuna matata- mentaliteetilla, eli aikataulut eivät välttämättä pidä ja hommat otetaan iisisti.

Konservatiivisempi pukeutuminen on rantoja ja turistikeskuksia lukuun ottamatta usein suositeltavaa, etenkin Sansibarilla, jossa 99% väestöstä on muslimeja.


Juomavesi kannattaa ostaa pullotettuna kaupasta.


Tansaniassa on vahva tippikulttuuri. Tavallinen käytäntö on antaa 10 prosenttia laskun summasta juomarahana. Tapana on maksaa juomarahaa myös paikallisille oppaille, kuljettajille ja muille palvelualojen työntekijöille.


Mitä ostaa? Tansania tunnetaan mausteista, värikkäistä kankaista, käsitöistä, kahvista ja ebenpuu esineistä. Ole kuitenkin tarkkana mitä ostat ja mistä. Kannattaa välttää ostamasta mitään, minkä alkuperästä ja eettisyydestä et ole varma. Paikan päällä kaikki mehukkaat hedelmät sekä tuoreet merenelävät ovat jatkuvan nauttimisen arvoisia. Tämän lisäksi maista ihanaa Coca Cola Companyn Stoney Tangawizi inkiväärilimonadia! Mahtavan vahva inkiväärin maku.


Muut meidän matkaamme liittyvät tekstini voit lukea TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ. Ah, mutta olipa unohtumaton reissu ja hienoja paikkoja. Mene ja koe joskus, jos vain suinkin mahdollista! Asante! Kwaheri!

Henna


Janne Simojoki / kuvat 1, 6, 8, 15, 18
Kommentit

 1. Olipa kiva lukea ajatuksiasi Tansaniasta. Tein juuri alkuvuodesta hyvin samantyyppisen reissun: viikko safarilla Serengetin ja Arushan ympäristössä ja sen jälkeen toinen viikko Sansibarilla. Tykästyin Tansaniaan ihan valtavasti, ja se oli itsekseen matkustavalle naisellekin suht helppo matkakohde.
  Millä tavoin vertaisit Tansaniaa ja Namibiaa? Namibia varmasti on karumpi, mutta millaisia muita eroja olet huomannut? Namibiakin nimittäin kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos! Olemmekin sitten saattaneet olla samoilla levysasteilla samoihin aikoihin. :) Tykkäsin itsekin Tansaniasta! Namibiassa käynnistä on kymmenen vuotta, joten ihan tuoreessa muistissa se ei valitettavasti ole, mutta muistot ovat lämpimiä- monella tavalla! :D Suurimpana erona mielessä kuitenkin ehkä juuri tuo, että Namibia on monin paikoin karumpi ja kuivempi. Namibin aavikon läpi ajaminen ja sen hiekkadyyneillä laskeminen jäi hyvin mieleen! Jos eroja miettii, niin Namibiassa näkyvät mielestäni vahvemmin länsimaiset vaikutteet. Suurissa kaupungeissa, kuten Windhoekissa ja Swakopmundissa on paikoitellen erittäin vahvasti saksalaisvaikutteita siirtomaavallan ajalta arkkitehtuurissa ja vaikkapa katujen nimissä.

   Suosittelen kyllä lämmöllä myös Namibiaan tutustumista, jos vain mahdollista!

   Poista

Lähetä kommentti