Matkalla kohti hyvän mielen vaatekaappia


Jumituin eilen illalla television ääreen katsomaan ykköseltä tulevaa dokumenttia Ulkolinja: Halvan vaatteen kallis hinta. Dokumentti kävi läpi vaatteiden tuotantoketjua ja siihen liittyviä ongelmia ja epäkohtia. Monet vaateketjut tarjoavat meille vaatteita, joihin kaikilla olisi varaa, mutta mikä on sen vaatteen oikea hinta? Vaikka monet isot vaateketjut puhuvat nykyään enemmän ekologisuuden ja kestävän kehityksen puolesta, niin valitettavasti tehotuotannossa nämä asiat jäävät usein jalkoihin ja puheet ovat vain kasvojen kohotusta.

Itse haluan ostaa ja tukea suomalaista työtä mahdollisimman paljon. Suomesta löytyy paljon mielenkiintoisia brändejä ja yrityksiä ja minusta on ihanaa tietää missä vaatteeni on valmistettu. Jos verrataan suuriin vaateketjuihin, hinnat toki ovat korkeampia ja harvemmin on varaa sijoittaa.  Voin kuitenkin todeta, että silloin, kun olen ostanut suomalaista designia, niin vaate on tuonut erityistä iloa ja joka kerta laitan vaatekappaleen päälle hyvillä mielin.

Vastuullisuudesta ja eettisistä valinnoista puhutaan paljon, mutta kuinka omilla valinnoillaan sitten oikeasti voi vaikuttaa?

Osta harkiten. Tarvitsenko? Onko tämä se vaate, johon haluan sijoittaa?

Sijoita kestävään. Laadukas vaate kestää kauan ja hyvä design on ajatonta. Laadukas ei aina ole kallista.

Ota selvää. Missä ja miten vaate on valmistettu?

Kierrätä. Second hand on hyvä vaihtoehto!

Kiinnitä huomiota vaatteiden pesuun ja huoltoon. Älä pese vaatteita turhaan ja kiinnitä huomiota myös pesuohjelmiin ja -aineisiin.

(lähde: Yalo.fi)

Nämä kuvat ovat osa Tampereella vuonna 2012 perustetun Uhana Designin SPRING/SUMMER15 mallistoa. Aika herkkuja! Uhana suunnittelee ja valmistaa omaleimaiset ja rennot vaatteensa Suomessa. Nettisivuillaan yritys kertoo kantavansa vastuuta ympäristöstä, läpinäkyvä toiminta takaa sen että asiakas voi seurata tuotantoketjua alusta saakka.

Minä kelpuuttaisin nämä mielihyvin vaatekaappiini! Omat suosikkini ovat kauniista printtikankaasta tehdyt mekot eri pituisina versioina sekä ensimmäisen kuvan hauska pitkähihainen mekko. Mikä näistä on sinun lempparisi?


Netistä löytyy ekologista ja eettistä muotia myyviä nettikauppoja, joista löydät monia erilaisia tuotemerkkejä. Tässä pari, käy kurkkaamassa!
www.kauppa.yalo.fi
www.weecos.com

Tampereella on onneksi useita liikkeitä, joista on mahdollista löytää suomalaista muotia. Yksi käymisen arvoinen on Kuninkaankadulla sijaitseva Seele.
www.seele.fi

Uhana Designin tuotteita löydät muun muassa näistä kaikista liikkeistä!
Ostan nykyään vähemmän, mutta parempaa. Hiljalleen tässä matkaillaan kohti vastuullista vaatekaappia.

Henna


kuvat: uhanadesign.fi / Kaisu Jouppi

Kommentit