Matkalla - rento Miami


Kotona ollaan! Ah tuntuupa mukavalta olla taas täällä, varsinkin kun meitä oli kerrankin vastaanottamassa lämmin ilma ja aurinko. Niin monesti ulkomailta palatessa on vastassa ollut hyytävä tuulen syleily tai sateen märkä halaus. Tänään olen elänyt matkan jälkeisessä väsymyksessä, mukavassa ja raukeassa sellaisessa. Jaksoin hetken pyöriä ulkona ja todeta myös Suomen auringon lämpimäksi. Nyt kahvia, ovi parvekkeelle on auki ja puuvillaverhot heiluvat hiljalleen tuulessa.

Kerronpas kuitenkin tänään matkasta! Reissu oli mainio - sopivassa tasapainossa tekemistä ja suunnitelmia sekä sitä ihanaa laiskottelua ja päämäärättömyyttä. Otimme loman löysin rantein, ilman sen kummempia paineita juosta nähtävyyksissä tai "suorittaa lomailua". Minulle tämä loma oli pieniä tärkeitä hetkiä sekä niiden kokeminen parhaassa seurassa.

Ensimmäinen matkan etappi oli MIAMI. Vietimme tässä eloisassa kaupungissa viikon verran majoittuen Miami Beachille. Miamin "downtown" siinteli siltojen toisella puolella, mutta sain kuvan, että se on enemmänkin liikehuoneistoja ja hirveä määrä hirveän korkeita taloja. Me pysyttelimme siis mieluummin meren läheisyydessä. Miami Beach omasi kaikista käymistämme paikoista eniten latinolaisia vaikutteita, rantakulttuuri oli läsnä vahvasti ja ihmisiä oli kaiken värisiä, näköisiä ja kokoisia.


Matka alkoi hieman hasardisti, kun kummankaan matkalaukku ei saapunut Floridaan meidän kanssamme. Siellä me nökötimme hämmentyneinä vähine tavaroinemme ja tehtyämme ilmoituksen kadonneista laukuista lähdimme kohti hotellia. Oli absurdi olo aloittaa matka ilman matkatavaroita, varsinkin kun takana painoi pitkä lento ja aikaero. Asuimme huoneistohotellissa, mikä onneksi osoittautui tosi kivaksi ja oli hyvällä paikalla. Palkitsimme itsemme ihanalla aamupalalla perinteisessä amerikkalaisessa ravintolassa ja ostimme lentoyhtiön laskuun uimapuvut, jotta saimme valkoiset ruhomme rannalle. Pari päivän kuluttua saapumisesta laukut onneksi tulivat, hurraa! Monta kertaa hikoiltuja matka-vaatteita ei kohta enää varmaan olisi saanut irti ihosta.


Rannat Floridassa ovat hienoja ja niitähän riittää. Miamin rannat ovat suosittuja ja jos haluaa olla yksin, niin tämä ei ole oikea paikka. Ihmisiä oli päivisin paljon ja tunnelma eloisa. Hauskaa yhteisöllisyyttä koimme muiden rannalla lekottelijoiden kanssa, kun äkillinen ja lämmin rankkasade yllätti ja ihmiset lähtivät rannalta nauraen ja hiekkaisia tavaroitaan keräillen. Sateita ja kunnon ukkosmyräköitä olikin kuumien ja kosteiden päivien vastapainoksi pitkin matkaa.


Mietin välillä matkalla, että miten Amerikkaan liittyvät kliseet ovat syntyneet ja mitkä asiat ovat aitoja, eivätkä vain turisteja varten tehtyjä. Halutaanko turistien odotukset täyttää rakentamalla Amerikan lipun värisiä hengenpelastajien koppeja ja myymällä pizzaa sekä järjettömän kokoisia limonadeja joka kadun kulmassa? Toisaalta kyllähän kliseet syntyvät usein syystä, joten ehkäpä nämä tällaiset asiat ovat oikeasti paikalliseen arkeen kuuluvia.

Söimme paljon ja hyvää. Ja kyllä - myös Amerikassa voi syödä terveellisesti ja edullisesti, pitää vain jaksaa etsiä. Totta kuitenkin on, että pikaruokaa on tarjolla älytön määrä ja se on halpaa ja nopeasti saatavissa, joten monelle se on varmasti houkuttelevan helppo vaihtoehto päivittäisessä ruokailussa. Emme mekään pelkästään salaatissa pitäytyneet ja pikaruoka- ketjujen lisäksi löysimme tosi kivoja ravintoloita, joissa loihdittiin herkullisia hampurilaisia ja pizzoja amerikkalaiseen tyyliin hyvistä raaka-aineista. Itselleni matkan ykkös- ruoaksi nousivat merenelävät; ravut, katkaravut ja hummeri. Tuoretta ja mielettömän hyvää!Miamissa erityistä on 1920- luvun Ranskasta lähtöisin oleva Art Deco- arkkitehtuuri. Alueella on paljon tyylisuuntaa edustavia värikkäitä ja persoonallisia rakennuksia, jollaisia muualla Floridassa ei ole. Näitä varmaan moni onkin nähnyt Miamissa kuvatuissa elokuvissa - niin ja tietysti Miami Vice- sarjassa.
Pidin Miamista ja sen rentouttavasta tunnelmasta. Ihmiset olivat sopivan kiireettömiä ja tuntui ihan sopivalta hikoilla muiden seassa kuumottavissa vaatteissa tai mennä pelkissä bikineissä tien vieressä olevaan suihkuun koirantaluttajien kulkiessa ohi. Jokainen sai olla sitä tai tätä sekä tehdä tai olla tekemättä. Päivä paahtoi ja sade huuhteli, kaiken tämän tarkkailijana suunnaton meri.

Seuraavaksi auto alle ja yhdeksi pisaraksi hillittömään auto-mereen. Mutta siitä myöhemmin.


Henna

Kommentit