Sä oot silkkii


Elokuuta! Olkoon se lempeä ja iloinen. Säästä on nyt niin paljon puhuttu ja kirjoitettu kaikkialla, että jätän aiheen nyt tähän ja esitän vain vienon toiveen vielä muutamista, kauniista ja kesäisistä päivistä, jolloin saisi vielä herätä ajatukseen, että: "Hei, nythän on kesä".

Tänään intoilen teille eräästä asiasta, joka on lämmittänyt sydäntä viime aikoina. Minkä sille mahtaa, kun se tuntuu niin ihanalta iholla, hurmaa väreillään ja elävyydellään, lämmittää ja viilentää mukavasti tarvittaessa. Silkki, tuo kankaiden aatelinen.
Viime vuoden aikana kotiin kantamistani vaatteista iso osa on ollut silkkiä tai silkkisekoitetta. Pidän siitä, kuinka silkki laskeutuu ja kuinka se on helppo ja rento materiaali, mutta kuitenkin ylellinen.  Silkkivaatteita löytyy kaupoista, mutta laadukkaat ja 100% silkkiä olevat vaatteet maksavat usein melko paljon. Kaunis ja laadukas vaate on tietysti hyvä sijoitus, mutta olen iloinen siitä, kuinka hyviä löytöjä voi tehdä kirppareilta edullisesti. Monet vintage-vaatteet ovat laadukasta silkkiä ja kaiken lisäksi monet ovat Suomessa tehtyjä! Jos vintage ei tyylinä innosta, niin ei kannata kuitenkaan säikähtää, monet kauniit ja vanhat silkkivaatteet ovat klassisia ja yksinkertaisia ja niitä voi kivasti muokata oman näköisekseen.

Tämä paita on kirpputorilöytö ja rakastan sitä kaikessa hulluudessaan! Paita on ranskalaisen muotisuunnittelija Guy Larochen ja se ei totisesti värejä pelkää. Niin ja on 100% silkkiä.
Silkin kinkkisyys on sen pesu ja hoito. Jotkut silkit voi pestä vesipesussa, mutta osa täytyy kiikuttaa pesulaan. Itse pähkäilen ja kauhistelen sydän sikkuralla lähes aina, kun silkkistä vaatetta pesen.


Tässä joitakin vinkkejä silkkivaatteen hoitoon, joita netin syvänteistä löysin:


  • Hyvää silkkivaatteelle tekee tuulettaminen.
  • Silkkiä pestessä tulee käyttää hienopesuainetta.
  • Voit pestä vaatten käsin 30 asteisessa vedessä. Upota vaate veteen, mutta älä hankaa sitä liian kovakouraisesti vaan puristele sitä kevyesti. Huuhtele hyvin ja puristele ylimääräinen vesi pois.
  • Konepesussa käytä hienopesuohjelmaa. Älä tunge konetta äärimmilleen täyteen, vaan pese silkki väljästi.
  • Silkkiä ei kannata kuivattaa auringossa tai narulla, sillä ne voivat tehdä vaatteeseen vaaleita väriraitoja. Kannattaa siis kuivattaa vaate jonkinlaisella tasolla ilmavasti.
  • Parhaiten silkkivaatteen silittäminen onnistuu kosteana nurjalta puolelta.

Kannattaa tietysti seurata tarkasti paidan omia ohjeita, mutta tässä vähän osviittaa. Minä en ainakaan halua jättää ostamatta kaunista vaatetta vain koska pelkään pilaavani sen. Pienellä riskillä vaikka päin harmaita kiviä.

Nyt suljen koneen ja lähden juhlistamaan Miikkaa, sillä meiltä löytyy tänään synttärisankari. Onnea kulta, sä oot silkkii! Syökää tekin vähän kakkua.


Henna

Kommentit