100 kilometriä Ouluun ja muita matkalaulujaOlen tällä hetkellä työssä, joka sisältää paljon matkustamista ja työpaikkana on siis paikoitellen koko Suomi. Paljon tulee siis auton penkkiä kulutettua ja matkalaulut raikaa. Usein puuduttaa, pissattaa, maisemat turruttavat ja paha olo velloo kilpaa kiemuraisten teiden kanssa. Toisinaan taas ajetaan monta sataa kilometriä pelkkää suoraa tietä. Parhaimmillaan sitä kuitenkin huokailee, että onpa Suomi täynnä kauniita paikkoja ja reissuelämän viehätys ja jatkuva uuden näkeminen ja kokeminen syrjäyttävät väsymyksen.

Hyvin tutuiksi ovat tulleet ABC-asemat ja hotellit, joita löytyy kyllä todella moneen lähtöön. Tämän ABC- meren seasta välillä kuitenkin löytyy pysähdyspaikkoja, jotka erottuvat erilaisuudellaan. Valitettavaa kuitenkin on, että suuren ketjun vallatessa alaa monet kauankin toimineet pienemmät liikkeet ja "matkalaisen keitaat" joutuvat lopettamaan. Olisi ihanaa tukea aina pientä yrittäjää, mutta täytyy valitettavasti todeta, että ABC-ketju on harmillisen helppo; niitä ei tarvitse etsiä ja väsyneenä ja nälkäisenä ainakin tietää mitä saa.
Haluan kuitenkin rohkaista etsimään pieniä ja persoonallisia taukopaikkoja, vaikka sitten joutuisikin poikkeamaan pari kilometriä isolta tieltä! Ne saattavat piristää ja yllättää erikoisuuksillaan. Kaupungin keskustoista hauskoja kahvipaikkoja löytyy kovastikin, mutta entäs tienvarsilta, kun kilometrejä taittuu ja kahvihammasta kolottaa?

Pari pienempää taukokeidasta, joilla itse on usein tullut pysähdyttyä, tulee heti mieleeni. Mäntsälästä löytyy Juustoportti. Juustoportin kauppa on täynnä toistaan parempia juustoja sekä paljon muita terveyttä ja hyvää mieltä edistäviä tuotteita. Pysähdyin siellä vastikään ja mukaani tarttui pari makoisaa juusto-könttiä. Vaskikellon Pyhäjärvellä taas muistan jo lapsuudesta. Tälle taukopaikalle vaadimme isää kurvaamaan, kun ajelimme mökille kohti pohjoista ja siellä tiesi, että nyt ollaan jo aika lähellä määränpäätä. Pihalta löytyy isoja kelloja, joita silmät pyöreinä ihmeteltiin ja sisällä on satoja pienempiä kelloja. Aika kultaa muistot, mutta äskettäin siellä pysähtyessämme paikka oli edelleen sympaattinen ja kellot yhä isoja.

Onhan noita, varmasti jokaisella ne omat paikat, joihin liittyy matkoja ja kilometrejä. Mikä on sun vakiopaikka, johon matkoilla on pysähdyttävä uudelleen ja uudelleen?


Hyvää viikonloppua toverit. Saako ajatella, että muutaman päivän kuluttua alkaa virallisesti kevät?

Henna
Kommentit