Asunnon suurin huonekalu


Puolisen vuotta on vierähtänyt oman kodin ostamisesta. Tavarat ovat löytäneet omat paikkansa ja olemme saaneet vähitellen tutustua puutalo- elämään sekä juuri tämän meidän asuntomme pieniin luonteenpiirteisiin. Pakkasella kannattaa laittaa tuli kaakeliuuniin, eteisen vanha puuovi on hiukan turvonnut ja sitä pitää käsitellä oikein saadakseen sen auki hajottamatta, narisevat kohdat lattiassa, miten valo siivilöityy yläkerran kattoikkunoista mihinkin aikaan päivästä; kaikki asioita, jotka tekevät kodista erityisen ja persoonallisen.

Teimme ennen muuttoa hiukan remonttia; maalasimme pintoja ja hioimme ja tasoitimme yläkerran lasikuitutapetin piiloon (huh mikä homma!). Suurin remontin kohde oli kuitenkin lattia. Halusimme kunnioittaa vanhaa taloa vaihtamalla laminaatin aitoon puulattiaan ja vaikkakin siihen remonttirahat pitkälti menivät, niin se oli kyllä hyvä päätös; on käsittämätöntä kuinka paljon lattia asunnolle tekee! Asunnosta tuli heti viihtyisämpi, hoidetumpi ja jotenkin enemmän meidän näköinen. Erään firman myyjä sanoi meille, että lattia tulee olemaan suurin huonekalumme. Totta. Se toimii vähän kuin kehyksenä kalusteille eikä sitä niin vain vaihdeta.


Mutta ei se hitsivie ollut helppoa se lattian päättäminen! Valmistajia löytyy liuta ja lattiavaihtoehtoja itsessään on suuri määrä, lisäksi eri sävyissä ja käsittelyillä. Raahasimme asunnolle erilaisia koepaloja, tassuttelimme niillä, hivelimme niitä ja siirtelimme huoneesta toiseen. Erilainen valo ja valaistus antaa tietenkin lattialle erilaisen sävyn (minkä huomaa tosi hyvin jo näissä kuvissa!) ja se mikä päivänvalossa näytti hyvältä, ei hehkulampun valossa enää välttämättä miellyttänytkään. Lisäksi piti miettiä mikä sopii asunnosta jo löytyviin puun sävyihin ja meidän puisiin huonekaluihin. Mikään puinen sekamelska ei kiinnostanut.

Ja aina kun luulimme tehneemme päätöksen, niin joku toinen vaihtoehto alkoikin näyttää paremmalta. Joo, onhan se hyvä miettiä tarkkaan isoa sijoitusta, mutta päätös pitää silti jossain vaiheessa tehdä.


Loppujen lopuksi päädyimme, yllätys yllätys, siihen mistä olimme lähteneetkin. Emme halunneet liian tummaa lattiaa emmekä trendikästä valkoista, vaan meille valikoitui Timberwisen tammiparketti, Original Collectionin Tammi Classic harjattuna ja mattalakattuna. Ja onneksi niin! Se tuo asuntoon lämpöä ja siinä on sopivasti elävyyttä ja pehmeyttä olematta kuitenkaan liian rustiikkinen. Sama lattia laitettiin koko asuntoon, kylppäriä lukuunottamatta, ja se loi kivan yhdistävän fiiliksen ovettomassa asunnossa.Lattian tilaus ja asennnus ulkoistettiin eräälle firmalle, sillä kumpikaan meistä ei ole ikinä parkettia asentanut. Lisäksi vanhan talon lattiaa piti paikoitellen vähän tasoitella, että parketin sai hyvin paikalleen. Ihan kivuttomasta tuo ei kuitenkaan mennyt, sillä jouduttiin parikin kertaa soittamaan firmaan ja pyytämään korjailua lattian "tasoituksesta" johtuvien epätasaisuuksien takia. Mä ainakin huomasin olevani remonttihommissa tosi tarkka ja vaativani samanlaista huolellisuutta myös muilta. Ehkä se on ihan okei, varsinkin kun omasta kodista on kyse- ja varsinkin kun työstä maksetaan.Ja siinä se nyt on. Hyvä paikka pötkötellä.

Millaisia lattiahaaveita tai -kokemuksia teillä on?
Mikä elementti sulle on tärkeä kotona?

Henna


Kommentit