LISSABON oot mielessäin


Minulla ei ole pitkään aikaan ollut mitään matkakohdetta kohtaan niin paljon odotuksia, kuin Lissaboniin lähdettäessä oli. En tiedä miten kuva sadunomaisesta ja tunnelmallisesta seikkailijoiden kaupungista oli päässäni muodostunut ja miksi ajattelin kaupungin sopivan juuri minulle niin hyvin, mutta odotukset olivat kuitenkin korkealla, kun ensimmäisen kerran ikinä astuimme Portugalin maalle.

Onneksi en joutunut pettymään, Lissabon oli juuri niin värikäs ja ihana kuin olin odottanutkin! Jatkoin jatkuvasti ihastella kaupungin kapeita katuja, värikkäitä ja persoonallisia taloja, tunnelmallisia kuppiloita, kulmien takaa löytyviä pieniä puistoja ja hienoja näköaloja. Se mitä en ollut odottanut, oli se kuinka mäkinen kaupunki oli. Toisaalta nimitys "City of seven hills" olisi voinut olla aika hyvä vihje.. eli ota hyvät kengät mukaan, luvassa on paljon portaita ja mäkiä joka suuntaan! Toinen yllätys oli se, kuinka kuuma Lissabonissa oli tähän aikaan vuodesta. Ehkä olimme vain onnekkaita, mutta nahkakengät ja villatakit jäivät matkalaukkuun ja se kyllä oli tuulettamisen arvoinen asia.
Lissabon on Euroopan vanhimpia pääkaupunkeja ja nykyisin Suur- Lissabonin alueella asuu noin kolme miljoonaa ihmistä. Me asuimme Principe Realin alueella, joka osoittautui hauskaksi ja eläväiseksi kaupunginosaksi kävelymatkan päässä keskustan ytimestä. Alueella itsessään riittää tekemistä ja katselemista ja alueen keskiössä olevassa kauniissa puistossa viettää mielellään hetken jos toisenkin kukkivien puiden, piknik- vilttien ja katusoittajien lomassa. Asuimme puiston vieressä sijaitsevassa hotellissa nimeltään Casa do Jasmim by Shiadu, joka oli suloinen guesthouse- tyyppinen hotelli varustettuna persoonallisella ja kotoisalla otteella sekä äärimmäisen ystävällisellä henkilökunnalla.
Nähtävää kaupungissa tosiaan riittää ja olin ennen matkaa lukenut legendaarisesta raitiovaunusta nro 28, jolla "pääset tutustumaan kaupunkiin helposti ja autenttisesti". No, me hylkäsimme tämän idean aika nopeasti nähdessämme täyteen ahdetut ratikat ja hillittömät, lähinnä turisteista muodostuvat jonot pysäkeillä. Muutenkin suosittelen olemaan päivän aikainen lintu tai illan ystävä, jos haluaa julkisia käyttää! Ratikan sijaan päädyimme tällä kertaa Tuk- tukin kyytiin.


Tuk- tuk- bisnes on kasvanut viime vuosina kaupungissa räjähdysmäisesti ja ymmärrän hyvin varsinkin paikallisten ärtymyksen kadut vallanneita kulkupelejä kohtaan, niitä päriseviä häkkyröitä oli joka kulman takana. Tällaisena ainutkertaisena kokemuksena se oli kuitenkin varsin mukava ja oli mahtavaa, kun saimme istua ulkoilmassa raikkaassa tuulessa kiemuraisilla pikkukaduilla. Kuskinamme oli sympaattinen Luis, syntyperäinen lissabonilainen mies, joka näytti meille omia lempipaikkojaan, kertoili matkan varrella Lissabonista ja sen historiasta, vastaili kysymyksiimme ja vei meidät lopuksi juomaan perinteiset kirsikkaliköörit vanhaankaupunkiin.
Yksi viehättävimmistä alueista Lissabonissa on Alfama eli Lissabonin vanhakaupunki täynnä kauniita katuja joihin voi turvallisen tuntuisesti eksyä. Alue on kaikista vanhinta Lissabonia ja se selvisi jopa vuoden 1755 maanjäristyksestä ja sitä seuranneista tulipaloista ja tsunamista, kun lähes koko muu kaupunki sortui ja jälleenrakennettiin.


Alfaman alueella sijaitsee ravintoloita, fado- klubeja, pieniä putiikkeja ja esimerkiksi Sé- tuomiokirkko, suosittu turistikohde Lissabonissa. Itselleni parasta olivat kuitenkin talojen sivustoilla riippuvat pyykit, kasvit ja puut, jotka kasvoivat missä halusivat, kauniit taideteokset seinissä ja vanhat mummot hymyillen myymässä kirsikkalikööriä.

Minun suurin vinkkini Lissaboniin on HARHAILU. Kiireetön maleskelu ja pysähtely kaiken kiinnostavan ääreen. Osta halpa espresso tai tuorepuristettu appelsiinmehu aina kun huvittaa ja käänny sen kadun suuntaan, joka vetää puoleensa eniten. Lisäksi Lissaboniin matkaaville kerrotaan aina sardiineista ja kuuluisista, suorastaan kansallisleivoksen maineen omaavista vaniljaleivoksista nimeltään Pasteis de Belém, joiden originaaliversiota myydään vain Belémin kaupunginosassa, mutta vastaavia saa lähes jokaisesta Lissabonin kahvilasta. Maistoimme molempia ja molemmilla kerroilla kannatti.

Peukku siis harhailulle, kahviloissa maleksimiselle ja hyville kengille, mutta tässä kuitenkin muutama vinkki, jos väsyneet jalat ja utelias mieli kaipaavat täsmäiskuja!


Vanhakaupunki noin kokonaisuudessaan on ehdoton. Lissabonin nähtävyyksistä puhuttaessa täytyy mainita Sé- tuomiokirkko ja Castelo de Sao Jorgen- linna, Lissabonin vanhin rakennus. Et voi olla huomaamatta sitä jos kohotat katseesi kattojen ylle. Linnassa ja sen alueella ei itsessään ollut juurikaan muuta kuin jylhää muuria ja näköaloja, joten oikeastaan saat aika hyvän kuvan paikasta ilman pääsymaksua katselemalla sitä ulkopuolelta ja näköalapaikkojahan kaupungissa riittää.


Vierailun arvoinen paikka on LXFactory, keskustan ulkopuolella sijaitseva vanha tehdasalue täynnä ravintoloita, kahviloita ja erilaisia hauskoja putiikkeja. Täällä menee helposti aikaa, varsinkin jos ruoka ja ostokset kiinnostavat.

Kävimme myös Feira Da Ladran- kirpputorilla, joka levittäytyy Alfaman kaupunginosan Campo de Santa Claran aukiolle tiistaisin ja lauantaisin. Kirpputorilla on pitkät perinteet, siellä on tehty kauppoja jo 1800- luvulta asti. Ihmisiä oli paljon ja tavaraa ja myyjiä moneen lähtöön. Paljon oli selkeästi turisteille suunnattua tavaraa ja hieman kyseenalaistakin roinaa, mutta sekaan mahtui myös antiikkia ja kädentaitajien tuotoksia.Minun on myös kerrottava teille vahingossa löytämästäni "ostoskeskuksesta", sillä sisään astuessani ajattelin, että "ensimmäinen ostoskeskus, missä haluaisin asua". Niin kaunis on Embaixada, Principe Realin alueella sijaitsevaan Ribeiro da Cunha Palaceen perustettu "shopping gallery". Jos mieleesi tulee ostoskeskus, niin unohda se - tämä on jotain ihan muuta. Niin tyrmäävän kaunis rakennus! Ja onneksi sisältä löytyvät myyjät ja brändit olivat ympäristönsä arvoisia; paikasta löytyy portugalilaista designia, laatua ja ammattitaitoa, luonnonkosmetiikkaa ja tyylikäs ravintola. Paikassa kohtasi hienosti vanha arkkitehtuurinen perintö ja uusi Portugal.Lisäksi vinkki-listalle pääsee Sintra - tuo "vaatimaton ylhäisön lomakylä", johon teimme retken. Mutta siitä myöhemmin ihan omassa postauksessaan.

Olihan Lissabonissa vähän hometta ja liikaa hylättyjä taloja, harmillisen monta epämääräistä kaupustelijaa ja kapeilla kaduilla jäi usein mottiin ihmismassan väliin. Mutta mitäpä tuosta. Vanha löytöretkeilijöiden kaupunki, seitsemän kukkulan kaupunki, värien kaupunki- tätä kaikkea on Lissabon. Ja sanonpa vielä sen, että yksi onnelliseksi tekevä asia on se, kun voi lähteä hiukset märkänä ulos. Eikä sekään harmita, jos viinilasin saa kolmella eurolla.

Henna

Kommentit