Sintran maailmanperintöä


Heipä hei! Ajattelin palata vielä hetkeksi Portugalin aurinkoon. Teimme Lissabonista päiväretken vajaan tunnin junamatkan päässä sijaitsevaan Sintran kaupunkiin, jota meille oli jo ennen matkaa suositeltu. Aurinko porotti aivan kuin Lissabonissakin, mutta ilma oli erilailla ihanan raikasta, paikoitellen viileääkin ja tämä onkin yksi syy mikä taannoin houkutteli elittiiä ja kuninkaallisia alueelle. Heidän takiaan alueelta löytyy hulppeita linnoja ja palatseja, koristeellisia puutarhoja ja aivan erityislaatuista arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Sintra onkin yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.


Sintrasta löytyy monia vierailun arvoisia paikkoja, joihin jokaiseen on oma sisäänpääsymaksunsa. Me valikoimme kolme kohdetta ja ehkä tunnetuimpana värikäs Penan palatsi (Palácio Nacional da Pena), joka tervehtii heti kukkuloilta Sintraan saapujaa. Palatsi itsessään on kuin Disneyn kadonnut linna torneineen ja ympäröivine puutarhoineen.


Palatsin rakennutti taiteilijakuningas Ferdinand vuonna 1840 ja siitä tehtiin museo vuonna 1910. Sisustus jätettiin samanlaiseksi kuin kuningasperheen siellä asuessa. Ei mikään kovin vaatimaton mökki täytyy sanoa. Teimme kierroksen sen loisteliaissa huoneissa ja ihmettelimme terasseilta silmänkantamattomiin jatkuvia näköaloja.
Toinen kohteemme oli vaikuttava keskiaikainen Maurilaslinna (Castelo dos Mouros). Jylhä linnoitus ja mielettömän kaunis ympäröivä luonto pysäyttivät meidät tänne pitkäksi ajaksi. Muureilla oli rauhoittavaa käyskennellä, valloittaa torneja ja tuijotella joka puolelle levittäytyviä maisemia. Muurin kulmaan oli hyvä istahtaa ja antaa auringon paistaa.
Kolmas paikka missä kävimme oli Quinta da Regaleira, iso alue, josta löytyi muun muassa romanttinen Reagaleiran palatsi (Palacío da Regaleira), puisto suihkulähteineen, lähteitä, koristeellinen kappeli ja syvät kaivot, joihin pohjalle asti voi kivuta. Tässä paikassa oli jotain satumaista eikä yhtään haittaisi juoda aamukahveja tuollaisilla tiluksilla.
Yleisenä vinkkinä neuvoisin välttämään Sintraan retkeilyä viikonloppuisin, sillä silloin paikka on erityisen täynnä turisteja sekä vähäisen parkkitilan ja ahtaan liikenteen takia suosittelen jättämään oman auton kotiin. Busseihin kannattaa silti varautua jonottamaan tai ottaa hyvät lenkkarit jalkaan ja laskeutua kukkuloilta takaisin kaupunkiin metsässä luikertelevia polkuja pitkin, kuten me teimme!

Kaiken kaikkiaan paikan turistimaisuus kannattaa mielestäni unohtaa ja keskittyä sen historiaan ja erityislaatuiseen ympäristöön! Toisinaan "pakolliset" retkikohteet tuntuvat lomilla väkinäisiltä ja varsinkin jos nähtävyys on ihmisen muovaama luonnon ihmeellisyyden sijasta. Sintran jälkeen olin kuitenkin iloinen, että olimme jaksaneet reissun tehdä. Yksi parhaista retkikohteista joissa olen käynyt.

Henna


Kommentit