Ei pelkkää juhlaa


Valon vähetessä on ajatuksissa ollut usein mielen ja kehon hyvinvointi ja se on tänä vuonna ollut usein muutenkin mielessä. Olen herkkä ihminen ja koen asiat vahvasti. Se on monesti antoisaa, mutta välillä myös aika hanurista, sillä myös negatiiviset asiat ja tunteet tulevat isoina aaltoina. Jonkinlainen stressi, ahdistuneisuus ja levottomuus ovat tuttuja tunteita, eikä näihin aina edes löydy mitään erityisempää syytä. Aina ei tarvitse olla iloinen, mutta en silti tykkää olla alavireinen, kireä tai surumielinen- ei kai kukaan.


Tietenkin on hyvä pohtia, johtuvatko tällaiset toistuvat fiilikset jostakin tietystä syystä ja tulisiko omassa elämässään tehdä joitakin muutoksia. Minulla varmasti vaikuttaa osaltaan se, että työskentelen freelancerina ja samalla kun nautin kovasti työstäni, niin taidealan epäsäännöllisyys ja epävarmuus rassaavat toisinaan. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla mitään isompaa pielessä, sillä arki ja erilaiset elämänvaiheet tuovat omat haasteensa.

Pienillä arkisilla asioilla voi vaikuttaa mielen tasapainoon ja tässä itse tehokkaaksi huomaamiani asioita, joilla voi tietoisesti lievittää stressiä tai muuten vaan ikävää oloa, etsiä sitä kuuluisaa mielen harmoniaa.


Luonto ja ulkoilma. Luonnossa oleminen rauhoittaa ja virkistää, luonnon hiljaisuus on erityistä. Jos seinät tuntuvat kaatuvan päälle, niin lähes poikkeuksetta pienikin kävely ulkona helpottaa.

Lepo ja uni. Tämä on aika korvaamatonta. Itse ainakin huomaan tarvitsevani reilusti unta, ehkä enemmän kuin aiemmin. Lepo ja uni onkin yksi parhaista kehonhuollon ja kauneudenhoidon tavoista.

Sauna. Tätä rentouttavaa kuumaa majaa ei sen enempää tarvinne selitellä. Saunan lämmössä keho ja mieli rentoutuvat. Meillä ei harmi kyllä ole omaa saunaa, mutta vanhempien ja anoppilan sauna saa välillä vieraita ja sauna oli yksi syy miksi liityin vuoden alussa kuntosalin jäseneksi. Joskus voi mennä vain saunaan.

Keskustelut. Monesti asiat saavat oikeat mittasuhteet, kun ne sanoo ääneen. Kummasti sitä joskus omassa seurassaan suurentelee asioita.

Yksin oleminen. Siinä missä seura on monesti kaivattua, myös yksin oleminen on välillä tarpeen.

Konkreettinen tekeminen. Omat fiilikset voi kanavoida johonkin luovaan, johonkin mitä tykkää tehdä. Valokuvaus, maalaus, soittaminen, käsitytöt.. Jos ei fiilis parane, niin ainakin saattaa vahingossa saada jotain aikaan tai oppia uutta. Käsillä tekeminen tuo myös hyvin tähän hetkeen ja huomisesta huolehtiminen unohtuu. Eikä tekemisen tarvitse välttämättä olla luovaa, vaan jotain missä näet työn tuloksen; voit vaikka järjestää romulaatikon tai haravoida. Aivan yhtä hyvä.


Urheilu. Liikunta on minulle yksi parhaista tavoista tyynnyttää levotonta mieltä. Sen ei aina tarvitse olla äärimmäistä hikiliikuntaa, vaan jotain sellaista, mitä mieli ja keho milloinkin kaipaa. Onpahan liikunnan hyöty stressin vähentämisessä ihan tieteellisestikin todistettu asia.

Hyvä sarja tai kirja. Nämä imaisevat parhaimmillaan muihin aatoksiin tai sitten keventävät sopivasti ajatuksia. Joku hyvä "turva-sarja" ei ole hölmömpi asia.

Puhelittomuus. Tämä on aikamme haasteita. Liiat virikkeet ja tarve olla koko ajan tavoitettavissa tai näkyvillä saavat ajatukset harhailemaan. Ylipäätään riippuvuus kännykkään on välillä ahdistavaa. Millään ruudulla oloa neuvotaan välttämään varsinkin ennen nukkumaanmenoa- siinä on varmasti pointtinsa.

Siisti koti. On helpompi olla ja hengittää, kun kotona on siistiä ja seesteistä. Tämä ei luonnollisestikaan aina onnistu.. Kodin tulisi kuitenkin mielestäni olla hyvänolon paikka, ei pelkkä tukikohta.

Listat. Toisinaan pään sisäistä mylläkkää helpottaa, kun laittaa ajatukset tai hoidettavat asiat kirjaimellisesti listalle. Se auttaa jäsentämään mieltä ja hoidettavia asioita voi sitten helposti vetää yli sitä mukaan, kun ne on hoidettu.

Tähän hetkeen keskittyminen. Luulenpa, että ainakin minulla elämä helpottuisi suuresti, jos oppisin elämään enemmän tässä hetkessä, nauttimaan tästä arjesta, mikä on juuri nyt. Haaveileminen ja tavoitteet ovat hyvä juttu, kunhan niistä ei tule taakka ja saa elämään sitten kun- elämää.


Nämä asiat saattavat tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta monesti niitä joutuu oikein opettelemaan, etsimään aikaa. Mielelläni lukisin teiltä lisää vinkkejä kaamosmasennuksen karkottamiseen ja tasapainon löytämiseen arjen keskellä!

Nyt toivotan iloista alkanutta viikkoa! Sopivassa suhteessa glitteriä ja kakkua sekä rauhoittumista ja hyviä keskusteluja.

Henna

Kommentit