Vinkkejä flunssan hoitoon


Tuntuu, että tosi moni on nyt kipeänä. Kaikenlaiset flunssat ja influenssat jylläävät ja itsekin sain sairastaa sitkeän taudin kivasti tähän vuoden alkuun. Vieras, jota ei ollut kutsuttu ja jolle en tarjonnut kahveja, mutta jota sain silti kestitä. Ajattelinpa siis koota tähän hyväksi toteamani keinoja flunssan hoitoon kotikonstein!


Perusasiat kuntoon flunssan ehkäisyssä:

Nuku tarpeeksi. Unen tarpeellisuutta ei voine liikaa korostaa! Syö terveellisesti ja hyvin. Pukeudu lämpimästi. Pidä fyysisestä (ja henkisestä!) kunnosta huolta. Muista vitamiinit (myös marjat ja hedelmät!), jotka auttavat vastustuskykyyn ja ovat muutenkin hyväksi, esimerkiksi iholle. Huolehdi hygieniasta ja pese usein käsiä. Näin, ei niin vaikeaa!Ja sitten niitä vinkkejä, kun tauti on kuitenkin voittanut ja tullut taas kylään!

Ensinnäkin: lepoa ja lepoa! Kun tauti on päällä, oleellisessa osassa on lepo ja uni. Niin se vaan on. Kaikenlaista liikuntaa on hyvä välttää, jotta keho pääsee parantumaan rauhassa ja vältyt sydänlihastulehduksen kaltaisilta vakavammilta ongelmilta.

Vitamiinit kuntoon. Varsinkin täällä pimeässä pohjolassa emme saa kaikkia tarvitsemiamme vitamiineja, joten niitä tulisi käyttää päivittäin. Kun koet, että tauti on iskemässä tai on jo päällä, kannattaa lisätä vitamiinien annostusta. Sinkkiä tulisi syödä kunnolla ja erityisesti imeskelytablettina sinkkiasetaattia, josta sinkki vapautuu tehokkaammin nieluun. Nieltävänä sinkkitabletit eivät tuo samaa tehoa.

Stressaamatta oleminen olisi tärkeää. Itse ainakin olen tässä joskus tosi huono, varsinkin silloin, jos työt hengittävät niskaan ja "ei olisi varaa olla kipeä". Tällainen stressi kääntyy kuitenkin juuri sitä parantumista vastaan, kun keho ja mieli käyvät kierroksilla.

Syömistä ei saa unohtaa, vaan ruokaa tulisi syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, vaikka ei mieli tekisikään. Näin keho saa polttoainetta parantumiseen. (Kunnon mausteinen ruoka ripauksella chiliä tekee hyvää!)

Liian sokerin syömistä kannattaa välttää, sillä sokeristahan ne bakteerit tykkäävät.


Nenähuuhtelukannu on hyvä apu tukkoiseen nenään. Suosittelen itseasiassa tätä käyttöön myös silloinkin, kun tauti ei ole päällä. Haalealla suolavedellä huuhtelet tehokkaasti nenäontelot ja tämä ehkäisee tulehdusten syntymistä ja kostuttaa limakalvoja. Nenähuuhtelukannu on hyvä pitää mielessä myös allergiakaudella. Jos "kannutus" aluksi tuntuu hankalalta, niin ei kannata heti luovuttaa, tekniikka hioutuu kyllä!

Apteekkien nenäsumutteista saattaa olla apua tukkoiseen nenään sekä tiikeribalsami (ja vastaavat tuotteet) tuo helpotusta hengittämiseen mahtavan raikkaan tuoksunsa ansiosta.

Valkosipuli, tuo luonnon oma antibiootti. Valkosipulia kannattaa käyttää runsaasti ruoassa, kun sairastaa, mutta muista lisätä valkosipuli vasta lähellä tarjoilua, jotta sen tehokkaat aineet pysyvät varmimmin tallessa. Sukkiin en ole näitä koskaan yöksi laittanut, mutta vanhan kansan perua on uskomus, että tämä auttaisi tukkoisuuteen ja näin nukkumiseen. Ken tietää.

Inkivääri kaikissa muodoissaan on hyvä ystäväni sairastessa- ja muutenkin. Inkivääri lisää vastustuskykyä ja siinä on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Keittelen usein tuoreesta inkivääristä tujakkaa inkivääriteetä ja ohjehan on helppo; leikkaat hyvän palan tuoretta inkivääriä pienemmiksi paloiksi ja annat porista kiehuvassa vedessä haluamasi ajan. Valmiiseen teehen voi sitten lisätä hunajaa tai vaikka puristaa sitruunaa joukkoon.

Myös muut kuumat juomat tuntuvat rauhoittavan flunssaista oloa, kuten esimerkiksi kuuma mustaviinimarjamehu, mikä taitaakin olla sairastamisen klassikkojuoma. Mustaviinimarjat sisältävät runsaasti c-vitamiinia. Sitruunaa käytän usein näissä kuumissa juomissa ja saatanpä tehdä myös ihan sitruuna-hunaja-vettä.

Erilaisiin kuumiin juomiin laitan usein muutaman tipan Carmolis yrttitippoja, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä yhdestätoista yrtistä. Kuuman juoman ja haihtuvien öljyjen höyryt vaikuttavat nielun ja nenän limakalvoihin. Joskus olen käyttänyt tippoja myös höyryhengityksessä.


Äänityöläisenä olen monta kertaa joutunut tilanteeseen, että niin sanottu työkalu ei ole täydessä kunnossa. Kurkku saattaa olla kipeänä, ääni käheä tai pahimmassa tapauksessa lähes pois, mutta töitä pitäisi tehdä. Kurkkukipuun ja käheään ääneen onkin tullut etsittyä vuosien varrella monenlaisia niksejä:

Jos ääni lähtee, niin paras keino on olla hiljaa. Ärsyttävää, mutta totta. Eihän kipeänä saisi rasittaa itseään ja tämä pätee myös äänen palautumiseen. Jos kuitenkaan ei ole mahdollista olla hiljaa, älä yritä säästää ääntä kuiskimalla. Kuiskaaminen on äärimmäisen rasittavaa äänihuulille.

Juo vettä, pidä kurkku jatkuvasti kosteana. Sanotaan, että kylmä vesi on kurkkukipuun parempi, kuin kuumat juomat. Veden ei myöskään kannata olla liian kylmää.

Villahuivia pidän usein kaulassa yötä myöten kurkun ollessa kipeänä.

Raakaa hunajaa lusikalla suoraan suuhun! Hunaja on minulla kovassa käytössä aina ollessani sairaana. Käytän sitä tällöin lähes kaikessa juomassa, mutta hunajan parantava salaisuus on erityisesti kuumentamattomassa hunajassa, jolloin kuuma vesi ei ole tappanut hunajan tärkeitä aineita.

Echinacea- salvia- kurkkusuihke on osoittautunut hyväksi löydöksi ja uskon, että tämän ansiosta olen ohittanut usean flunssan, kun olen sen ottanut käyttöön heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Suihke tekee tutkimusten mukaan kurkkuun ja limakalvoille suojaavan kalvon, joka estää viruksia kiinnittymästä.

FluAcute Zinc+ on hyvä uusi tuttavuus. Liuennut sinkkiasetaatti estää virusten sitoutumista soluihin ja suihke muutenkin auttaa oireisiin ja vähentää limakalvoturvotusta.

Emsin suola on kivennäisuolavalmiste, jota käytetään kurkun ärtyneisyyden ja äänen käheyden lievittämiseen. Emsin suola sekoitetaan lasilliseen lämmintä vettä ja kurlaillaan useamman kerran päivässä. Hyvä apu äänen kirkastamiseen!

Vesipiippu, eli muovinen inhalaattori on hyvä kosteuttamaan kurkkua, nielua ja äänihuulia. Hyvä äänihuulten huoltoon myös muuten.

Apteekit ovat täynnä erilaisia kurkkuoireita ehkäiseviä ja helpottavia pastilleja. Näiden parantavista vaikutuksista on varmasti monia mielipiteitä, mikä toimii ja mikä ei. Se kuitenkin on totta, että ne monesti helpottavat akuuttia kipua lisäämällä syljen eritystä ja rauhoittavat yskimistä, mikä on kurkkua rasittavaa. Itse käytän pääasiassa Carmolis yrttipastilleja.Sitten tietenkin joku hyvä kirja tai sarja ja viltin alle villasukissa! Mitä niksejä teiltä löytyy sukanvarresta? Vaiko kenties niitä valkosipuleita?

Henna

Kommentit