Ice ice baby


Ulkona pakkanen paukkuu ja talvi pistää parastaan! On ollut ilo huomata ihmisten säästä johtuva riemu ja talven inhoajatkin hymisevät hyväksyvästi auringolle. Tällaiset lumiset ja aurinkoiset päivät ovat niitä talven helmiä, jotka saavat tämän pimeän ja jäätävän ajan tuntumaan siedettävältä. Kun on tarpeeksi päällä, voi myös vähän nauraa talvelle ja ostaa mehujään pakkasten kunniaksi! Puutalomme nurkat ovat viilentyneet ja villapaita on tiukasti päällä. Aina harmittaa vähän, jos ei ole ehtinyt takkaa lämmittää päivän aikana. Täällä asuminen ei silti harmita, tiesin mihin ryhdyin ja halkoja haen kellarista ilolla- tai ainakin sisulla. Tai mies hakee, jos näitä ei löydy.Tampere näyttää niin kauniilta nyt. Turha sitä kevättä vielä on haikailla, kun ei se kuitenkaan vielä hetkeen ole tulossa ja täällä on näin hienoa. Olen tässä kuussa nukkunut enemmän kuin yleensä ja herkkuja tuntuu koko ajan tekevän mieli. Toisaalta olen myös talviurheillut enemmän kuin pitkään aikaan ja seuraillut olympialaisia kannustaen ja arvostellen. Arvostelut ovatkin sitten karisseet tuonne ladun varteen, kun olen siellä puhissut.

Monet runot, kirjat ja laulut puhuvat talvesta ankarasti. Miljoonasade laulaa silmittömästä talvesta ja Hector kertoo kuinka talvi saapuu varkain. Eino Leinokin runoili jäätyneistä ruusurukista, oksille jäätyvistä varpusista, kuolemaa hohkavista hangista ja tuvassa istuvista, tai ainakin lieden suuntaan hiihtävistä, kesästä haaveilevista ihmisistä. Ja kyllä minä ihan ymmärrän mistä tällaiset säkeet kumpuavat. Ennen ovat talvet määritelleet ihmisten kohtaloita enemmän kuin tänä päivänä, kun elanto ja elo on ollut pitkälti säistä kiinni. Talvi on varmasti tuonut iloa, mutta enemmän silti huolta ja surua.

Talvella lauluja tehdä ei, talvella tehdään työtä, talvella tuvassa istutaan, iltoja pitkiä iloitaan, talvella paljon on yötä. (Eino Leino)

Lastenlaulut tuovat sitten esiin sen toisen puolen talvesta; niistä löytyy talven ihmemaa ja hauskat pulkkaretket!

Ehkä totuus löytyy jostain siitä välistä?Olkoon miten on! Kun on oikeat varusteet, ihmiset ympärillä, huumoria, vähän romantisointia ja haaveilua sekä tällaisia kauniita pakkaspäiviä, niin meillä ei ole mitään hätää. En ole ikinä Miljoonasadetta kuunnellut, mutta tässä eteen sattuneessa hieman kornissa veisussa puhuttiin talvesta, jäästä, selviämisestä ja rakkaudesta, joten laitanpa sen tähän loppuun! Hyvää torstaita, kietoutukaa kunnolla siihen rakkauden riepuun. Tai menkää hiihtämään! Se on yllättävän palkitsevaa. Jos uskaltautuu ulos muuten vaan, niin myös se kuuluisa talven ihmemaa saattaa löytyä. Se, joka helposti katoaa jäätyneiden autojen, lyhyiden päivien ja kauppareissuilla kohmettuneiden varpaiden väliin.

Tulkoon vaan silmitön talvi
Hyytyköön maa
Rakkauden riepuun me kietoudutaan
Tulkoon vaan silmitön talvi
Järjetön sää
Meitä ei kylmetä routa ja jää
(Miljoonasade)


Henna


takki / Didriksons, pipo / Vai-ko, kaulaliina / Santarelli

Kommentit