Pienen kodin pienet säilytysratkaisut


Minulla on jostain syystä jo yli vuoden roikkunut blogin luonnoksissa tämä teksti kodin säilytyksestä. Ajattelin nyt vihdoin sen teidänkin luettavaksenne julkaista- ennen kuin sisustus on aivan muuttunut näistä kuvista! Sohva ja sohvapöytä ovat jo vaihtuneet, auringonkukkien sesonki mennyt jo aikaa sitten, paljaiden varpaiden tilalla on villasukat ja nahkatakit eivät todellakaan ole näillä pakkasilla käytössä. Vinkit eivät silti ole vanhentuneet, joten tässä inspiraatiota ja muutama idea pieneen kotiin!


Kun päätimme ostaa nykyisen kotimme, tiedostimme säilytystilan vähyyden, mutta kaiken hyvän rinnalla emme antaneet tämän olla ongelma. Tiedättekö sen fiiliksen, kun johonkin asuntoon ihastuu, niin ohittaa tällaiset pikkuseikat, "kehitellään sitten jotain!". Ja näinhän se on, luovuutta ja soveltamista, niin usein hyvä tulee. Joko näin tai sitten niistä asioista tulee ongelmia asunnon ensi-viehätyksen kadottua ja tajuaa, että asunto ei kaikessa mukavuudessaan olekaan itselle sopiva.

Me olemme kotiutuneet tänne. Säilytys ei ole noussut ongelmaksi, mutta saunattomuus kalvaa toisinaan. Tätä kaipuuta on onneksi tasoittamassa kaakeliuuni ja sen jakama lämpö. Vaikka eihän se sama ole, tiedän. Koska asunnossamme ei ole kiinteitä komeroita, pientä keittiötä ja vaatehuonetta lukuunottamatta, oli mielenkiintoinen haaste löytää kaikille tavaroille paikkansa ja saada kodista mahdollisimman toimiva ja kuitenkin niin, että ilmavuus ja tilan tuntu säilyisi. Toki toimme mukanamme erilaisia kaappeja ja senkkejä, mutta suurimmat haasteet toivat pieni vessa sekä pieni eteinen ilman mitään säilytystilaa. Mielessä pyörivät erilaiset naulakot, koukut, avohyllyt, tasot ja laatikot.


Huonekorkeuden hyödyntäminen.
Jos neliöitä ei ole liikaa, mutta huonekorkeutta riittää, niin ota se hyötykäyttöön. Me laitoimme eteisen katonrajaan Ikeasta hankitut kätevät pienet kaapit. Ne ovat sen verran korkella, että tällainen pieni nainen tarvitsee jakkaraa, mutta ne eivät ole tiellä ja niissä voi säilöä sellaista, mitä ei välttämättä päivittäin tarvitse.


Hyödynnä hukkatila.
Hyödynnä säilytykseen sellaiset pienet, kapeat tai matalat tilat, joissa ei muuten tule aikaa vietettyä. Meidän ullakkomaisessa yläkerrassamme on matalaa lavetilaa huoneen molemmin puolin. Nämä matalat osat, joissa ei mahdu kunnolla seisomaan, saimme hyötykäyttöön, kun laitoimme toiselle puolelle pitkän vaalean kaapiston ja toiselle puolelle sängyn. Kuvassa oikealla näette "siivouskomeromme", eli valkoisen arkun, johon hyvin katoavat imuri kumppaneineen.


Hankintalistalla oli erilaisia koukkuja, naulakkoja ja hyllyjä ja niitä onkin tarjolla moneen makuun. Laitoimme muutaman erilaisen naulakon eteiseen, niin takkeja, hattuja, kuin laukkujakin varten. Posliiniset nupit ja musta House Doctorin naulakko löytyivät Tampereelta Domdom- sisustusliikkeestä. Suosittelen lämmöllä, ihan mahtava kauppa! Harmaa Iittalan Aitio laitettiin seinään päivittäisessä käytössä oleville hanskoille ja hatuille.


Pari Hayn naulakkoa päätyi makuuhuoneeseen, joihin saa ripustettua aamutakit tai käytössä olevia vaatteita. Lisäksi löysin Granitista simppelin kosteutta kestävän vaatetangon kosteille pyyhkeille, jotka ennen roikkuivat ovien päällä ja missä milloinkin. Kuinka paljon tällaisesta pienestä asiasta voikaan olla innoissaan! (On niitä pyyhkeitä silti toisinaan ovien päällä, myönnän.)


Tuo säilytys osaksi sisustusta.
Eteisen säilytystilan lisäksi kaipaisin kovasti siivouskaappia, mihin saisi imurin ja pesuaineiden lisäksi kätevästi esimerkiksi vessa- ja talouspaperit. Siivouskaapin sijaan meillä on puinen "siivous-arkku", josta jo kerroinkin, ja talouspapereita säilytämme näissä puukoreissa kaapin päällä. Tämä järjestely on osoittautunut oikeastaan aika käteväksi; paperit ovat helposti saatavilla ja korit ovat käytännöllisyyden lisäksi kauniita. Jos sinulla ei siis ole tilaa säilyttää ovien takana piilossa, "naamioi" kauniiksi, tuo säilytys osaksi sisustusta.


Koruja säilytän näissä kauniissa laatikoissa sekä muutamissa pienissä rasioissa, jotka sujahtavat mukavasti osaksi sisustusta.Tarkista, ettei hukkatilaa ole kaappien sisällä.
Kannattaa tarkistaa jo olemassa olevien kaappien käytännöllisyys. Me uusimme pienen vaatehuoneemme hyllyt, korit ja tangot kokonaan ja saimme siitä paljon käytännöllisemmän ja tilavamman kuin aiempi versio oli. Hukkatilaa saattaa siis olla hurjasti jo olemassa olevien kaappien sisälläkin, johtuen esimerkiksi epäkäytännöllisistä hyllyistä, hyllyväleistä tai sitten ihan vaan omasta järjestelystä. Tetriksestä opitut taidot käyttöön siis!


Säilytystila huonekalujen sisällä.
Paljon on huonekaluja, joiden sisään on suunniteltu säilytystilaa, kuten vaikkapa sohva tai sohvapöytä. Tämä on varsin näppärää, mutta me halusimme kuitenkin välttää tätä pitääksemme huonekalut keveinä ja alustat avoimina, jotta pienehkö tila tuntuisi ilmavammalta. Pari ihan kätevää sängynaluslaatikkoa meiltä löytyy, mutta toivon, että jossain vaiheessa pääsemme niistäkin eroon. Poikkeuksiakin toki löytyy, kuten nämä vanhat vaneriset matkalaukut, jotka sen lisäksi että toimivat sivupöytänä, kätkevät sisäänsä esimerkiksi johtoja. Näppärää.

Minusta koti toimii parhaiten, kun joka tavaralle on paikkansa. Jos sitä paikkaa ei löydy, tulee mieleen kysymykset: Onko tavaraa liikaa? Onko koti itselle sittenkään sopiva? Joko teillä on alkava kevät nostanut sisustuskuumetta?

Henna


Kommentit