Kamalan ihana aurinko


Makoilin äsken ulkona pari tuntia mansikkaviltillä ja nyt iho tuntuu auringon jäljiltä lämpimältä. Kesä tosiaan on ihan ovella ja ihanan kamala aurinko sen mukana! Kyllä te tiedätte miten kamalan ihanalta se tuntuu, kun täältä pohjolasta pääsee välillä kunnon aurinkoon tai kun kesä pitkän talven jälkeen koittaa. Valo todella on yksi elämän edellytyksistä, usein myös hyvinvoinnin, sellainen, jonka muutokset tuntee ja näkee konkreettisesti erityisesti täällä pohjoisessa.

Suomessa auringon vähyydestä johtuen sitä ei kaihdeta ja tuskastuttavakin kuumuus kestetään ajattelemalla, että "antaa porottaa nyt kerrankin". Myös kevätauringon säteet otetaan riemulla vastaan ja ihmiset ryntäävät auringonottoon parvekkeidensa suojiin, vaikka lunta olisi vielä maassa. Olimme ennen pääsiäistä Pietarissa lomalla ja nauratti, että vaikka ilmat olivat vielä kirpeät ja lumi maassa, niin siellä jo innokkaimmat seisoivat aurinkoista kiviseinää vasten bikineissä keräämässä kaikki mahdolliset säteet talteen.


Olen aina nauttinut auringosta, kestän kuumuutta hyvin ja nautin siitä. On mahtavaa pulahtaa välillä viilentävään veteen ja kierähtää sitten taas kuivumaan aurinkotuoliin. Se tuntuu lomalta, autuaan kiireettömältä. Aurinkorasvan tahrima pokkari ja kylmää juomista, kyllä kiitos. Suhtautumiseni auringonottoon on kuitenkin vuosien vieriessä muuttunut. Vaikka ruskettunut iho on mielestäni kaunis, niin jatkuva auringossa makaaminen ei kiinnosta ja aurinkorasvat ovat tätä nykyä kovaa valuuttaa; niiden tärkeys suojana ja kauneudenhoitotuotteena on kasvanut. Kaiken hyvän ohella auringon haittavaikutukset ovat suuret ja loppujen lopuksi hillittömässä helteessä pitkään makaaminen ei edes ole kovin nautinnollista. 


Teimme viime vuonna kevättalvena kaksi aurinkoon suuntautuvaa matkaa. Tammikuussa suuntasimme Gran Canarialle ja pääsiäisen aikoihin suuntana oli aikaisesta helteestä nauttiva Lissabon. Niin ihanaa, kuin aurinkoon ja valoon pääseminen olikin, kärsimme molemmat ensimmäistä kertaa aurinkoihottumasta. Enpä tiennytkään miten inhottava vaiva se on, ennen kuin se omalle kohdalle osui! Iho muuttuu pahkuraiseksi ja näppyläiseksi sekä kutiaa niin kovin, erityisesti kaula ja taipeet oireilivat. Syynä lienee se, että suuri valon määrä pääsi yllättämään talven jäljiltä kalpean ihon. Aurinkoihottumaa saattaakin esiintyä varsinkin keväällä ihan täällä Suomessakin, kun kirkas kevätaurinko saavuttaa villan alta kääriytyvän ihon. Oireet häviävät usein parissa päivässä, mutta sekin on jo ihan tarpeeksi.


Tässä pari muistutusta alkavaan kesään!

Hanki kunnon aurinkorasva korkealla suojakertoimella, kyllä rusketus silti tarttuu! Muista myös huulet ja korvat. Kun iho tottuu, voi suojakerrointa hieman keventää. Aurinko on kuitenkin aika julma, etenkin jos lähdet kauemmas, missä aurinko on erilainen kuin täällä Suomessa.

Ihoa on hyvä totuttaa aurinkoon vähitellen. Loman ensimmäisenä päivänä ei ehkä kannata olla montaa tuntia suorassa auringossa.

Hellehattu ja aurinkolasit kuuluvat perusvarustukseen lomalla auringossa. Aurinkolasit suojaavat UV- säteilyltä sekä liialta valolta ja häikäistymiseltä. Vaikka käytän auringossa usein aurinkolaseja, jää lomamatkoilta silti usein muistoksi valkoiset raidat silmäkulmiin liiasta siristelystä.


Sitten vaatteet. Nuorempana iso vaatimus kesävaatteille oli se, että aurinko tavoittaisi ihon ja voisi ruskettua. Päivettynyt iho on mielestäni yhä tosi kaunis, mutta mielikuvitus ja mielihalut kesävaatteiden kanssa ovat kasvaneet. Pääosaan ovat tulleet vaatteiden keveys ja iholla hyvältä tuntuvat materiaalit. Iho ei siis jatkuvasti altistu auringolle ja nautin siitä, että kesällä on mahdollista leikitellä pukeutumisella eri tavalla kuin talvella!

Beetakaroteenin (Betamax aurinkokapselit) otin testiin joulun reissulle Tansaniaan, sillä. Näitä aurinkokapseleita suositeltiin minulle nimenomaan ehkäisemään aurinkoihottumaa, mutta monet ilmeisesti syövät betakaroteenia edistämään ruskettumista ja ihon suojaamista. (Betakaroteeni antaa esimerkiksi porkkanalle sen oranssin sävyn..) Aloitin niiden syömisen pari viikko ennen matkaa ja en sitten tiedä oliko niillä osansa, mutta ihottumaa ei tullut- jipii!

Auringonoton jälkeen ihoa on hyvä helliä viilentävällä voiteella. Kaikenlaisia after sun- tuotteita löytyy, mutta minulla oli jouluna mukana puhdasta aloe vera- geeliä oleva puteli ja tykkäsin kovasti! Myös Micellivesi on kiva tuote raikastamaan ja puhdistamaan ihoa rasvoista, hiekasta ja hiestä.

Hei mutta ajatelkaa- kesä on just täällä! Herkullinen ajatus. Melkein kuin Puffet- jäätelö jonka söin äsken. Herkullinen on myös tänään postissa tullut uusi säkenöivä uimapukuni. Edellinen uimapukuni on luultavasti yläasteelta, joten olikin jo aika saada bikineille kilpailija! En malta odottaa, että pääsen käyttämään sitä tänä kesänä.

Mites siellä; bikinit vai uimapuku? Entäpä mikä on luottotuote aurinkoon?

Henna

Kuvat 1, 2, 3, 5 / Janne SimojokiKommentit