Meidän uusi keittiö


Taisin joskus mainita teille keittiöremontista, joka oli meidän viime kevään projektimme? Kyllä vain! Vanha ja kulahtanut kettiö sai kyytiä ja päätimme uudistaa keittiöstä huoneen, joka on meidän näköisemme ja vanhan talon henkeen sopiva. Keittiöstä tuli vielä ihanampi kuin osasin odottaa.


Asumme 20- luvun talossa ja päätimme jo aluksi ottaa seinän takaa esille vanhaa hirttä, joka onneksi osoittautui hyväkuntoiseksi ja siistiksi. Tämän lisäksi esille pääsi myös osa vanhaa punatiiltä, jota en ollut uskaltanut edes toivoa. Seinän takaa paljastui historiaa vanhojen tapettien ja sanomalehtien muodossa. Keittiön laatikostot ja kaapit tilasimme Kvikiltä, sillä heillä on myynnissä tavallista isompia XL- ja XXL- laatikoita ja tällä saimme kompensoitua yläkaappien pois jättämisestä johtuvaa tilanpuutetta. Uuni ja induktiotaso ostettiin uusina, mutta säästösyistä vanha jääkaappi ja astianpesukone jäivät. Jääkaappi, uuni ja hieman kaapistoa siirtyi huoneen toiselle sivulle, jotta pitkä seinä saatiin avoimeksi.

Uuden keittiön tärkeimpiä elementtejä ovat hirsi ja punatiili ja näiden rosoisuuden kaverina puhdas valkoinen sekä mustat, metalliset yksityiskohdat. Uuden ja vanhan yhdistäminen oli tässäkin se juttu!


Teimme osan töistä itse, varsinkin purku- ja maalaustöitä, ja oli kiva huomata, että yllättävän paljon remppatöistä osaa tehdä, kun vain alkaa hommaan. Ammattilainen kävi sitten tekemässä sähkö- ja putkitöitä, laatoitusta sekä esimerkiksi uuden seinän muuraamisen. Vaikka rakennusvaihe olikin melko työläs (puhumattakaan siitä pölyn määrästä!), niin keittiö tuntuu nyt varmasti juuri tämän takia vielä enemmän omalta. Olimmehan itse kaivamassa punatiiltä esille ja rapsuttamassa maalitahroja hirrestä.

Ennen:
Kaikenlaista mielessä pyöri ennen remonttiin ryhtymistä ja tällaisia vastauksia olemme löytäneet.

Onko keittiö ilman yläkaappeja mahdollinen?

Miksei olisi? Ajatus siitä, että keittiönkalusteiden tulee olla pelkästään kiinteitä asennettuja keittiöön tarkoitettuja kalusteita on vanhentunut ja keittiötä voi mielestäni ajatella omina toimintoina eikä välttämättä omana huoneena. Jos säilytystilaa muuten on tarpeeksi, et tarvitse kaappeja joka puolelle. Se, että keittiössä ei ole yläkaappeja luo omanlaisensa tunnelman ja antaa mahdollisuuden sisustaa huonetta "ei keittiömäisellä" tavalla. Tauluja, kasveja, avohyllyjä- mitä mieleen tulee.

Tarvitseeko mikroa? Mihin se oikein pitäisi sijoittaa?

Mikro tuotti suunnitteluvaiheessa päänvaivaa, sillä halusimme sen pois näkyviltä ja mietimme, että tarvitsemmeko ylipäätään koko kapistusta. Vaikka mikro ei varmasti olisi välttämätön, niin päädyimme tällä erää kuitenkin pitämään sen ja teimme mikrolle oman hyllyn kaapin oven taakse piiloon.

Onko massiivipuutaso hankala hoitaa?

Massiiviipuutaso vaatii vähän enemmän tarkkuutta ja huomiota, mutta ei ole hankala. Kunhan tason muistaa öljytä joitakin kertoja vuodessa sekä pyyhkiä heti liian veden ja tahroja aiheuttavat ruoat (kuten marjat), niin ei ole ongelmaa. Massiivipuutaso on osoittautunut ihanan kodikkaaksi tasoksi, joka tuo keittiöön lämpöä ja laatua. Ja se tuntuu ihanalta.

Selviääkö ilman kuivauskaappia?

Oikein hyvin. Varsinkin kun käytössä on astianpesukone. Käsin pestäville astioille on olemassa kuivausalusta sekä keittiöpyyhkeet ovat käytössä entistä enemmän astioiden kuivaamiseen. Tiskikaappi on usein vain yksi sekalaista tavaraa keräävä säilytyskaappi lisää.

Miten tiili- ja hirsiseinästä kannattaa käsitellä, jotta siitä tulee kaunis ja hygieninen?

Tiilet puhdistettiin betoniroiskeiden poistajalla harjaamalla ja käsittelimme sen lopuksi Tikkurilan pölynsidonta-aineella sumuttamalla ja pyyhkimällä liiat valumat pois. Hirren pesimme Mäntysuovalla ja rapsuttelimme tahroja ja mahdollisia likoja taltalla pois. Hirsien välejä tilkittiin eristämisen vuoksi pellavarivellä.

Jälkeen:


Olen tyytyväinen, että lähdimme tähän remonttiin vasta parin vuoden talossa asumisen jälkeen. Keittiö jonka olisimme muuttaessa rakentaneet olisi nimittäin ollut aika erilainen. Nyt kun asunto on tullut tutuksi, tietää paremmin mikä sinne sopii ja mitä sieltä puuttuu.

Keittiöremonttia suunnittelevalle sanoisin, että mieti, mikä juuri sinulle on keittiössä tärkeää? Unohda se, millainen keittiön "pitää" olla. Mieti mitkä toiminnat ovat sinulle tärkeitä, mitä haluat esille ja mitä kaappien taakse. Valmis keittiöpaketti ei ole ainut ratkaisu. Yhdistele rohkeasti!

Taidanpas lähteä keittelemään kahvia tuonne keittiöön, kun näyttää niin kivalta. Mukavaa iltaa teille!

Henna

Kommentit